Over BMA Ergonomics

Over BMA Ergonomics

Binnen de ergonomie staat de mens centraal. Maar wat betekent dit voor de ontwikkeling van een ergonomische bureaustoel? Met andere woorden hoe stoppen we de ergonomie in de producten bij BMA Ergonomics? Om te begrijpen waar het Ergonomie deel van BMA Ergonomics vandaan komt gaan we een stukje terug in de tijd. BMA Ergonomics startte in 1988 als Biomechanisch Adviesbureau (nu weet u meteen waar de letters BMA voor staan). Na een paar jaar hebben we geconcludeerd dat er relatief weinig goede ergonomische kantoorstoelen op de markt te krijgen waren. De beslissing om ze zelf te gaan maken was snel genomen! En dat is wat BMA Ergonomics is gaan doen. De overstap van adviesbureau naar ontwikkelaar/producent was een feit!

In juli 2015 is BMA ergonomics onderdeel geworden van Flokk, één van de toonaangevende producenten van kantoorstoelen in Noord- en West-Europa. “BMA is enthousiast om deel uit te maken van één van de grootste bedrijven in de wereld van kantoormeubilair.

Over Flokk:

Flokk is marktleider in Europa op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van kantoormeubilair. Flokk is de trotse eigenaar van de merken HÅG, RH, Giroflex, BMA, Offecct, RBM, Profim en Malmstolen. Ongeveer 2.500 medewerkers werken samen aan de realisatie van de visie: Inspire great work.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Oslo, Noorwegen met productielocaties in Røros (Noorwegen), Zwolle (Nederland), Koblenz (Zwitserland), en Tibro en Nässjö (Zweden). Daarnaast zijn er verkoopkantoren gevestigd in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Dubai, Singapore, de USA, China en Australië. Flokk producten worden verkocht in meer dan 50 landen. In 2017 behaalde Flokk een omzet van circa 3 miljard Noorse Kronen.

Het kenniscentrum binnen BMA Ergonomics, de afdeling Productontwikkeling.

Bij het maken van een productontwerp worden alle technische details door de specialisten van de afdeling Productontwikkeling uitgewerkt. Hierbij worden de geometrie, de materialen, de productietechnieken, de assemblage en de demontage van het product volledig vastgelegd. Tijdens de productontwikkeling wordt ook gebruik gemaakt van de visie en expertise van wetenschappers, medici, Arbo-specialisten en vormgevers. We maken dus bureaustoelen volgens ergonomische principes waar we volledig achter kunnen staan.

Momenteel zitten meer dan 900.000 mensen op een Axia bureaustoel. De ontwikkeling en de assemblage van de Axia® vindt plaats in Zwolle, Nederland. BMA Ergonomics is uitgegroeid tot een grote marktspeler en onze producten vinden afzet via een gespecialiseerd reseller kanaal in Nederland, België en Duitsland. Onze ambities zijn grensverleggend en toekomstgericht!

BMA Ergonomics zet zich dus al decennialang in voor het verbeteren van uw zithouding! Sterker nog, dat is onze missie! Het is voor ons een continu proces, waar wij elke dag mee bezig zijn. BMA Ergonomics doet dit o.a. op basis van wetenschappelijk onderzoek. We benutten de nieuwste technieken zoals bij de Axia Smart Chair.

BMA Ergonomics en haar medewerkers

De mensen achter BMA Ergonomics

Zoals ergonomie de mens centraal stelt, zo is BMA Ergonomics een organisatie die open staat en aandacht heeft voor haar medewerkers. Het is voor ons vanzelfsprekend dat alle medewerkers binnen ons bedrijf datgene uitdragen waar we voor staan. Een constant proces van kennisoverdracht, uitwisselen van ervaring en teamwork maakt iedereen met zijn/haar eigen specialisatie betrokken en verantwoordelijk.

De missie van BMA Ergonomics

“BMA Ergonomics zet zich al decennialang in voor het verbeteren van de zithouding op het werk. Sterker nog: dat is onze missie”.

Zoals gezegd is BMA Ergonomics in 1988 gestart als Biomechanisch Adviesbureau. De constatering dat er relatief weinig goede ergonomische bureaustoelen op de markt voorhanden waren, leidde in 1996 tot de eigen ontwikkeling en productie van een professionele en inmiddels succesvol bewezen Axia® beeldschermstoel. Bij de ontwikkeling van de Axia® bureaustoelen is gebruik gemaakt van de visie en expertise van wetenschappers, medici, Arbo-specialisten en vormgevers.

Axia ergonomische bureaustoelen

Ergonomie

Ergonomie is samengesteld uit de Griekse woorden “ergon” (werk) en “nomos” (wet). Ergonomie betekent zoveel als: wetten die met arbeid te maken hebben. Door rekening te houden met allerlei natuurwetten, kunnen werkomstandigheden aangepast en verbeterd worden. Ergonomie heeft tot doel het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens in de werksituatie te bevorderen, waardoor een optimaal arbeidsresultaat verkregen kan worden.

Biomechanica

In de biomechanica gaat het om het fysiologisch systeem (de doorbloeding van spieren en de voeding van de gewrichten) en de mechanica (de krachten die op de spieren en het skelet worden uitgeoefend). Dankzij de biomechanica krijgen we inzicht in de belastbaarheid van het menselijk steun- en bandapparaat. Daardoor weten we dat het menselijk lichaam niet is gemaakt om statisch belast te worden.

Probeer uw arm maar eens een tijdje recht vooruit te houden. Dat houdt u niet veel langer dan twee, drie minuten vol. U krijgt pijn. Door het aanspannen van de spieren is de doorbloeding niet meer optimaal. Er stroomt geen vers, zuurstofrijk bloed meer naar de spieren. Afvalstoffen worden niet meer afgevoerd, maar blijven in het spierweefsel achter. Dat leidt tot verzuring van de spieren en voelt aan als kramp of pijn. Op zich is dat niet zo erg. Beweeg uw arm maar weer en de pijn verdwijnt. Dat is nou precies wat niet gebeurt bij werk dat in een statische houding verricht moet worden. Doordat voortdurend in dezelfde stand gewerkt wordt, blijft de pijn doorzeuren. Dat leidt tot nog meer bewegingsarmoede. Want iets wat zeer doet, proberen we te ontzien. Bij lage rugpijn bijvoorbeeld, beweeg je je rug zo min mogelijk.

Werken in een statische houding en te weinig bewegen leiden tot onvoldoende doorbloeding en voeding van onze spieren, dit kan de oorzaak zijn van chronische pijnklachten in de lage rug of het nek -schoudergebied en kan hernia of artrose tot gevolg hebben. En juist deze klachten zijn de grootste oorzaak van ziekteverzuim. Door meer te bewegen tussen de werkzaamheden door en gebruik te maken van ergonomisch verantwoord meubilair kunnen veel klachten worden voorkomen of opgelost.