Axia Smart Chair ingezet bij onderzoek naar duurzame inzetbaarheid

De Nederlandse bevolking wordt gemiddeld steeds ouder. Bovendien wordt er steeds langer een beroep op ons gedaan op de arbeidsmarkt. We weten dat ouder worden gepaard gaat met cognitieve en fysieke veranderingen die van invloed kunnen zijn op onze werkzaamheden. Een belangrijke vraag is of ouderen op hetzelfde niveau door kunnen werken als toen zij jonger waren. Om te bereiken dat de oudere bevolkingsgroep gezond en duurzaam inzetbaar blijft is het zaak zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen wat we wel en niet kunnen als we ouder worden.

SPRINT@Work

Ontwikkeling van nieuwe technologie die het mogelijkheid maakt mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven en werken, en daarbij zo min mogelijk afhankelijk te zijn van zorgprofessionals. Dat is waar SPRINT@Work zich op richt. Door samenwerking met verschillende kennisinstellingen en bedrijven worden er methoden ontwikkeld om de inzetbaarheid van werknemers te monitoren. Hierbij wordt er vooral gekeken naar cognitieve en fysieke problemen die mogelijk een rol spelen op de werkplek.

Axia_Smart_Chair

Op dit moment loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden om de werkomgeving en de werknemer zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marlon de Jong, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. Onderdeel hiervan is te onderzoeken hoe op een objectieve manier vermoeidheid bij werknemers gemeten kan worden. Daarvoor maakt zij onder andere gebruik van de Axia Smart Chair. Deze slimme bureaustoel is ontwikkeld om houding te monitoren zodat, door het geven van directe feedback op het zitgedrag, de zithouding verbetert en lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. Ten behoeve van dit onderzoek wordt de Axia Smart Chair op een andere manier ingezet. Met behulp van de sensoren in de stoel wordt er gemeten of er veranderingen in zitgedrag optreden tijdens een werkdag. Om na te gaan of deze veranderingen in het zitgedrag samenhangen met mentale vermoeidheid, worden er tegelijkertijd ook andere parameters gemeten, waarvan we weten dat ze samenhangen met mentale vermoeidheid. Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe snel mensen reageren op een computertaak, wordt de hersenactiviteit gemeten en wordt er een hartfilmpje gemaakt (zie foto).

Benieuwd naar de resultaten? Zodra het experiment is afgerond zullen de uitkomsten van het onderzoek naar buiten worden gebracht. We houden u hiervan op de hoogte.

 

“This study is part-financed by the European Regional Development Fund, the province and municipality of Groningen, and the province of Drenthe”

Sponsoren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.