7 tips voor een Circulair Businessmodel

Op 19 mei verschijnt het GRATIS WERKBOEK voor het Ontwikkelen van een Circulair Businessmodel online. Met het stappenplan in dit werkboek kunnen organisaties concreet aan de slag met het vormgeven van hun eigen circulaire businessmodel. Het is het eerste in zijn soort, want niet eerder verscheen er zo’n praktisch boek waarmee bedrijven de transitie naar een circulair businessmodel kunnen maken. Initiatiefnemer Jan Jonker (hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen): “We willen hiermee bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Het is daarom zo belangrijk dat het gratis beschikbaar is. Het is dankzij de steun van onze sponsoren dat we dit mogelijk kunnen maken.

Werkboek Circulair Organiseren, Stichting OFC 2.0

INFOGRAPHIC: DE (CIRCULAIRE) PRAKTIJK BIJ BMA ERGONOMICS

Ter ondersteuning en inspiratie zijn voor het werkboek infographicsgemaakt. Deze laten zien hoe binnen diverse bedrijven totaal verschillende oplossingen gezocht zijn rond het ontwikkelen van een collectieve businesspropositie. De infographics zijn gebaseerd op de praktijk van bedrijven die al een circulair businessmodel hebben ontwikkeld, zoals BMA Ergonomics. Het maakt inzichtelijk hoe zij de kringloop daadwerkelijk hebben ingericht en welke partijen daarbij betrokken zijn. De infographics zijn gemaakt in overleg met de betreffende bedrijven en instellingen.

Het ‘Werkboek voor het Ontwikkelen van een Circulair Businessmodel’ is vanaf 19 mei GRATIS te downloaden

 


Hieronder alvast 7 tips uit het werkboek:

1. Neem de tijd Het ontwikkelen van een goed functionerend circulair businessmodel kost tijd, meer tijd dan te doen gebruikelijk bij een conventioneel model. Neem die tijd in gedachten, maar ook voor de praktijk. Er komt een circulaire economie, maar niet van de ene op de andere dag.

2. Kies de juiste partners Kies met de grootste zorg, niet alleen zakelijk of technisch, maar ook op grond van het samen delen van ideeën en principes, de partners waarmee je samen een kringloop probeert te sluiten. Het gaat immers niet alleen om een ‘deal’, maar om samenwerken, experimenteren, proberen en fouten maken.

3. Maak keuzes – en blijf daarbij Wat is de plaats van de circulaire activiteiten in je portfolio aan dingen die je als bedrijf maar ook als partners doet? Is het iets erbij, een extra service voor klanten? Of gaat het (vanaf het begin) om circulair ondernemen als de centrale activiteit? Heldere keuzes geven beter zicht op de speelruimte, op de capaciteit die nodig is, de investeringen en de te verwachten resultaten.

4. Maak heldere strategische keuzes Circulair ondernemen vraagt om helder strategisch kiezen. Dat is en blijft lastig want tussen die keuze en het feitelijke hebben draaien van een circulair businessmodel ligt vaak een lang proces met veel voetangels en klemmen. Dat gold natuurlijk al voor ‘gewoon’ ondernemen, maar dat geldt des te meer voor circulair ondernemen. Wat een echt goede strategie is, één die past bij de context, bij al aanwezige competenties, die mooi past in een aanwezig institutioneel kader … daar is geen spoorboekje voor; het blijft gewoon ‘prutsen’ en ‘proberen’.

5. Bepaal je doel Circulair ondernemen ontstaat niet vanzelf, groeit niet aan de boom of langs de kant van de weg. Het is een uitdagende organisatorische (en veranderkundige) opgave. Hard werken dus. Maak je daar geen enkele illusie over. Zet dus een duidelijke stip op de horizon waar je naartoe wilt. Welke impact je wilt hebben? Waar je aan wilt bijdragen? Waar wil je op afgerekend worden? Anders riskeer je onderweg de draad kwijt te raken.

6. Denk goed na over je verdienmodel We moeten nog veel ontdekken, nog veel afdanken én nog veel ontwikkelen en veranderen als het gaat om circulair ondernemen. Dat geldt misschien nog wel het meest waar het gaat om onze verdienmodellen en de modellen waarmee we de kosten en opbrengsten berekenen. Als iets een lastige opgave is, is dit het misschien wel. We lopen keihard aan tegen het feit dat het hele fiscale en administratieve systeem lineair is ingericht. Maar ook dat we niet goed weten hoe we de toekomstige restwaarde moeten vaststellen.

7. Circulair is niet altijd hetzelfde als duurzaam (en omgekeerd) Misschien nog wel het belangrijkste is dat ‘de’ circulaire economie niet bestaat. Circulariteit omvat een veelzijdig palet aan activiteiten die allemaal in meer of mindere mate als circulair bestempeld kunnen worden. Scherp krijgen wat toepasbaar, wat bruikbaar is in een specifieke situatie is cruciaal. Let wel op: wat te circulariseren is, hoeft niet per se duurzaam te zijn en omgekeerd.Bron: Jonker, J., Kothman, I., Faber, N. en Montenegro Navarro, N. (2018). Circulair Organiseren: Werkboek voor het ontwikkelen van een circulair businessmodel. ​Doetinchem: Stichting OCF 2.0.

Sponsors: Het Werkboek voor het ontwikkelen van een circulair businessmodel is tot stand gekomen dankzij de steun van KIDV (Den Haag), WEcycle (Zoetermeer), Vlakglas Recycling Nederland (Zoetermeer), Dar (Nijmegen), ENVAQUA (Zoetermeer), Saxion Hogescholen (Deventer), Radboud Universiteit (Nijmegen) en Stichting OCF 2.0 (Doetinchem).

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.