In 2020 gaan onze stoelen 20 jaar mee

BMA Ergonomics wil de levensduur van zijn bureaustoelen verdubbelen. In 2020 moeten die 20 jaar meegaan in plaats van 10. Hergebruik van materialen is de sleutel tot succes. Hoofd Productontwikkeling Harmen Leskens zette die ambitie voor MVO Nederland zwart op wit. “Wij geven stoelen een tweede leven.”
.

“Onze ambitie voor 2020 is het verdubbelen van de levensduur van onze stoelen, van 10 naar 20 jaar,” vertelt Leskens. “We zijn al lang bezig met duurzaamheid en focussen ons daarbij vooral op hergebruik. We maken 60.000 stoelen per jaar, die elk zo’n 20 kilo wegen. Recyclen van al dat materiaal is dus zeker de moeite waard. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook erg lucratief.”

“Wij willen de technische kringloop sluiten. We kopen de stoelen van onze klanten terug na de eerste gebruiksfase, nu nog zo’n 10 jaar. Die knappen we op en verkopen ze weer. Het terugkopen is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Per jaar halen we nog maar 10 tot 15% terug van de stoelen die 10 jaar geleden verkocht zijn. Dat vinden we te weinig, we willen naar 80 tot 90%. We moeten daarom zorgen voor meer tussentijds contact met de klanten en onze boodschap goed overbrengen.”

“Onze stoelen bestaan nu voor 70% uit gerecycled materiaal. Het streven is 75%, dat is vooralsnog het hoogst haalbare zonder concessies te doen in kwaliteit. Zo dragen we bij aan de circulaire economie, waar het blijven hergebruiken van materialen centraal staat. Dankzij de hoogwaardige materialen kunnen we dat blijven doen, zonder dat ze aan waarde verliezen. En helpen we bijvoorbeeld zelfstandigen, het kleinbedrijf of thuisgebruikers voor relatief weinig geld aan een goede stoel. Overigens kopen we ook na de tweede of derde levensfase de stoelen terug zodat we zoveel mogelijk materiaal kunnen hergebruiken.”

Om de ‘circulaire kantoorinrichting’ aan te jagen is BMA in januari begonnen met Re:Able, een coöperatie van verschillende fabrikanten. Samen hebben ze de eerste klant al voorzien van circulaire werkplekken. De volgende stap is om Re:Able op te schalen en te verbeteren. Leskens: “Ik denk echt dat we een aardverschuiving kunnen realiseren in de kantoormeubelbranche door samen te werken, nieuwe business modellen te implementeren en zo heel competitief te zijn.”

“Ik zou iedereen op willen roepen om zijn kennis met elkaar te delen en samen aan de slag te gaan. Het is de hoogste tijd. Maak de mensen slim, want als we allemaal slimme mensen hebben, gaan we vanzelf slimme dingen doen.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.