Lunchen op de werkplek? NEE!

“Ga je mee eten? Nee, ik blijf even zitten om wat af te maken”. Herkenbaar antwoord? Ik betrap mezelf er in ieder geval wel soms op. We gunnen onszelf nu eenmaal niet altijd de tijd om even van de werkplek op te staan om te lunchen. En dat terwijl het zo belangrijk is.

Facts & figures

Op nu.nl las ik zojuist dat uit Brits onderzoek onder 5000 werkenden, is gebleken dat een op de tien werknemers nooit lunchpauze neemt. Tweederde geeft aan de lunch werkend of in ieder geval op de werkplek te nuttigen. En slechts drie procent neemt de tijd voor het middageten. Even snel googelen op ‘lunchpauze werktijd’ en ik kom terecht op de site van de rijksoverheid. Hier staat vermeld dat als je langer dan 5,5 uur werkt, je al recht hebt op minimaal een half uur pauze. Maar waarom maken we er dan toch zo weinig gebruik van?

Doorwerken

Werkdruk zal ongetwijfeld een van de redenen zijn. De pauze doorwerken om bepaalde zaken af te kunnen maken. En ondertussen hap-slik snel je brood naar binnen werken. In hetzelfde artikel op nu.nl staat trouwens dat je door snel te lunchen meer lucht binnenkrijgt, waardoor je spijsvertering onder druk komt te staan. Dat kan toch eigenlijk niet gezond zijn? Toch doen we het allemaal wel eens.

We zitten te veel en bewegen te weinig

Sla de vakbladen open of googel wat op internet: het staat er allemaal vol mee. Lang zitten maakt spieren en gewrichten gevoelig voor lichamelijke klachten. Voldoende beweegmomenten zijn daarom ook belangrijk. Als medewerker van BMA Ergonomics weet ik dit maar al te goed. Koffie halen, lopen naar de printer, wandelend telefoneren, toilet-bezoek, allemaal beweegmomenten. Maar die middagpauze is minstens zo belangrijk.

Pauzeren? Doen!

Buiten de beweegmomenten om zijn er genoeg andere redenen te bedenken om de lunch vooral niet op de werkplek te nuttigen. Zo is het lastig om uren achter elkaar geconcentreerd te blijven. Door de tijd te nemen om te pauzeren kun je je gedachten verzetten om vervolgens weer fris aan de slag te gaan. Daarnaast brengt pauzeren een sociaal aspect met zich mee. Met collega’s eens over wat anders praten dan alleen maar werk, werk en werk. En wat dacht je van een wandeling tussen de middag? Het advies luidt een half uur bewegen per dag. Die heb je dan toch al mooi te pakken.

Betrap ik mezelf er toch weer op dat ik nu in mijn pauzetijd zit te werken….Tja, dat krijg je als je ineens iets in je hoofd hebt wat er direct uit moet…dan maar achter de rest aan pauzeren. Overslaan is immers ook geen optie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.