Kracht op doen in je (luie) stoel ?

Heb je dat ook wel eens ? Dat je midden op de dag zomaar naar je computer zit te staren en bijna in slaap valt? Het is natuurlijk niet prettig om toe te geven, want we willen graag op elk moment van de dag wel even productief en creatief zijn. Aan de andere kant geeft je lichaam zo’n sein niet voor niets. Het overkomt mij zo nu en dan. Soms zelfs tijdens het autorijden. Ik heb al een paar keer besloten om dan de auto te parkeren en even een slaapje te doen. Tien minuten is genoeg. Daarna gaat het weer prima.

Hoe kwam ik op dit onderwerp? Kort geleden kregen we bij BMA een idee onder ogen van een stoel waarin je kunt zitten aan een kantoortafel en die tussendoor heel makkelijk te veranderen is naar een ‘power-nap’ stand. Voor een zit-specialist iets om over na te denken.

NASA en Winston Churchill

Er blijkt een stevig wetenschappelijk bewijs te zijn dat een power nap heel goed is voor je alertheid, efficiency en geheugen. In de verschillende studies varieert de slaaptijd van 5-30 minuten. Het blijkt zelfs dat de NASA bij de opleiding een verplichte ‘siesta’ in het trainingsprogramma opneemt. En Winston Churchill was er ook fan van: “After lunch sleep a while, after dinner walk a mile”.  Helemaal niet z’n gek idee dus, zou je zo zeggen.

Hoe werkt het?

Daarvoor moet je weten hoe slaap werkt. In grote lijnen bestaat een nachtrust uit 5 slaapcycli van 90 tot 120 minuten. Deze cycli hebben allemaal dezelfde opbouw en volgen elkaar gedurende de nacht op. Eén cyclus bestaat uit 5 fasen. Deze fasen worden onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbeweging (Eye Movement). Tijdens een normale nacht slaap, ga je meerdere keren door deze cyclus heen. Bij een powernap blijf je in fase 1 en 2. De hersenactiviteit daalt dan wel, maar je blijft in lichte slaap. Slaap je langer dan een half uur, dan kom je in de volgende fase. Wordt je dan wakker, dan ben je volledig de weg kwijt en voel je je verschrikkelijk. Timing is dus key!!

Power Nappen op je werk?

Het zal zeker even wennen zijn. Maar de wetenschap toont aan dat het heel slim is om op je werk een power-nap te doen. Het half uurtje dat je niet werkt, haal je in de middag makkelijk weer in. Je bent dan uitgeruster en alerter en productiever. Europees ergonoom Huub Pennock heeft die kennis op een rijtje gezet.

Het werkt misschien wel beter dan al die bakken koffie. Misschien het koffie-apparaat maar inruilen voor een ligstoel? Een beetje van beide zou ik zeggen. En vergeet niet dat ook beweging creativiteit bevordert. Het doorbreekt bovendien de cyclus van inactiviteit die te lang zitten en liggen kunnen vormen. Lunchwandelen en een zit-sta bureau passen dus ook in een gezonde werkstijl.

Daar kan ik mooi een volgende keer iets over schrijven, want sinds kort kan ik zelf ook gebruik maken van een dergelijke werktafel op kantoor. Ik moet er nog best aan wennen !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.