Hebben? Of alleen gebruiken?

Wat zou u liever willen: een huis huren of kopen? En hoe zit dat bij uw auto? Of bij uw bank in de woonkamer? Ik denk dat de antwoorden op deze vragen per persoon best heel verschillend kunnen zijn. Onderzoek wijst uit dat dit ook per generatie sterk verschilt. Oudere mensen hechten meer waarde aan bezit dan jongeren. Misschien is het ook wel een kwestie van het welvaartsniveau waarin je opgroeit. In mijn eigen omgeving zie ik nog heel veel behoefte aan ‘hebben’,  oftewel kopen. Uiteindelijk is dat onderaan de streep toch vaak goedkoper en je kunt er precies mee doen wat je zelf wilt…

What’s in it for… de fabrikant?

Bovenstaande vraag is binnen de circulaire economie heel relevant. Het niet meer bezitten, maar alleen gebruiken van producten, lijkt het schoonheidsideaal van elke circulaire purist. Weet u waarom? Ik wel. Het idee daarachter is dat de fabrikant van het product eigenaar blijft en na de gebruiksduur de spullen ook weer retour krijgt.  En dus is die fabrikant gebaat bij een product dat goed recyclebaar is of zelfs weer opnieuw te gebruiken is. Het is dus in eerste instantie een prikkel voor de fabrikant!

What’s in it for… de klant?

En hoe zit dat dan met de klant? Heeft die er ook nog wat aan? Jazeker! Denk maar eens aan het leasen van auto’s. Daar kiezen klanten voor omdat ze daarmee ontzorgd zijn en omdat de investering meer gespreid wordt. En ja, enerzijds betaal je wel wat meer maar anderzijds krijg je er dus voldoende voor terug.

Axia Smart Use

Nu naar onze stoelen. Die kun je ook door middel van een gebruikstarief gebruiken. Dat noemen wij dan ‘Smart Use’. Dan krijg je volledige garantie gedurende de gehele gebruikstijd, wordt de investering gespreid en kunnen boventallige stoelen zelfs in overleg worden ingeleverd voor het einde van de afgesproken gebruiksduur!

Dus de voordelen voor de klant blijven overeind! In ons geval is de prikkel voor de fabrikant eigenlijk niet zo spannend. Gewoon omdat we dat eigenlijk allemaal al voor elkaar hebben. Onze stoelen zijn zo goed van kwaliteit dat meer dan 90% van de stoelen die we na 10 jaar terugkrijgen weer als 2ndlife stoel de fabriek verlaten. Voor een volgende gebruiksperiode. Eerlijk gezegd zijn ze dus gewoon geld waard. Daarom betalen we er ook €50 voor! En als ze dan toch uit elkaar gehaald moeten worden dan kan dat voor 100%. Netjes gescheiden in 6 verschillen materiaalsoorten.

Conclusie? Als circulair business model voegt het ‘Smart Use’ eigenlijk niet zoveel toe. Ook bij het ‘ouderwetse’ kopen van een duurzame, modulaire bureaustoel is de kringloop netjes gesloten. Dat is bij BMA altijd gegarandeerd. Maar als u gewoon niet wilt kopen en toch de gehele tijd gegarandeerd goed en ontzorgd wilt zitten, dan is dat Smart Use zo gek nog niet…!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

21 mrt. 2015
BMA redactie
He Harmen, Leuke blog. Is deze al eens gedeeld op SM?