Designer’s block

Ik heb het nu.
Een wit digitaal vel papier.
Een mooi onbeschreven blad nog.
De angst dat je dat verpest.
Dat het niet wordt wat je wilt,
of wat je voor ogen had.
Of nog erger …
Dat andere mensen het niet snappen.

Ik heb het nu bij het schrijven van deze blog. Regelmatig heb ik het ook bij de aanvang van een serie schetsen. De reden daarvoor zal anders zijn. Schrijven is niet mijn vak en voelt daarom ongemakkelijk. Schetsen is duidelijk wel onderdeel van mijn vak. Probleem dáárbij is dat ik het uiteindelijk toch te weinig doe. Te vaak wordt mijn tijd opgeslokt door andere zaken. Oefening baart kunst en al doende leert men.

Wat doe je er aan?
Uiteindelijk moet, en wil ik er toch regelmatig aan geloven. Dus ik zal me eroverheen moeten zetten. Je bent en blijft ontwerper, ontwerpen zul je. Om de grote stap te maken mijn zwarte fineliner op dat maagdelijk wit te plaatsen, prent ik me vaak onderstaande basisgedachten in:

  1. Begin met een ontspannende oefenvorm met basale vormen (cilinders, kubussen, elipsen, et cetera). Gebruik dit om die heerlijke schwung te pakken te krijgen. Daarbij mag je zoveel onbevlekte stukken papier gebruiken als je nodig hebt.
  2. Heb geen angst. Angst blijft een slechte raadgever. Een van de eerste dingen die wij op de ontwerpopleiding afleerden, was het gebruik van potloden. Potloden bieden de mogelijkheid fouten uit te gummen, terwijl de bedoeling juist is fouten te mogen en durven maken. Die kleine foutjes maken je schets juist zo lekker.
  3. Begin gewoon. Er zijn nog vele andere verse stukken papier. Begin wel met de grote lijnen en vul daarna de details in. Ook weer zonder angst … ‘Imagination is key’.
  4. Vervolgens zit de sexappeal van je schets vaak in de uitwerking, de detaillering. Daarin kun je veel verschillende stijlen hanteren. Zoek daarin naar dingen die je zelf lekker vindt werken en kijk om je heen wat je mooi vindt. Er bestaat niet één juiste tekenstijl. Voor inspiratie zie bijvoorbeeld : sketch-a-day 

Resultaat
Verdorie, staat er toch een mooi blogje op dit witte stuk papier.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.