BMA. Waar staat dat eigenlijk voor?

Tijdens een presentatie vraag ik wel eens aan het publiek of ze weten waar de afkorting BMA voor staat. Ik heb nog nooit het goede antwoord gekregen! “Zijn jullie nu zo dom, of ben ik zo … “ Nee hoor, dat moet je ook net even weten. Het staat namelijk voor BioMechanisch Adviesbureau. Dat vraagt om uitleg: Biomechanica is het toepassen van de natuurkundige mechanica bij het bestuderen van bewegingen van levende wezens. “Wat heeft dat nu weer met stoelen te maken?”, hoor ik u denken. Heel veel! En het lijkt me goed om dat nog eens uit te leggen. Komt’ ie…

Beeldschermwerk
Heel veel mensen zitten op hun werk achter een beeldscherm. Veel van hen zelfs meer dan 4 uur per dag. En dat is veel! We noemen dat dan ook intensief beeldschermwerk. Ga maar eens bij jezelf na hoelang je elke dag achter de computer zit… Ons lichaam is echter helemaal niet gebouwd om lang stil te zitten. Langdurig stilzitten in een slechte houding zorgt voor een statische belasting van ons lichaam. Voor je het weet heb je klachten in de onderrug of in de nek-schouder regio. Herken je dat ook? Na een intensieve werkweek…?

Bewegen als het kan
Daarom is het zo belangrijk om het zitten te onderbreken en regelmatig in beweging te komen. Dit geeft je lichaam de mogelijkheid om alle gewrichten weer te smeren. Je spieren kunnen de afvalstoffen weer afvoeren en het bloed kan alle plekken in je lichaam weer goed bereiken. Allemaal heel positief! Het is zelfs zo dat mensen die regelmatig het zitten onderbreken langer leven… (Maar dat is iets voor een andere blog.) Probeer het maar eens: elk half uur even 2 minuten uit de stoel.

De juiste ondersteuning
Maar naast het bewegen is het essentieel om de statische belasting van het lichaam te minimaliseren. “Dynamisch zitten” en ‘Ondersteuning’ zijn hier de sleutelwoorden. En hier komt de biomechanica om de hoek kijken. Nu wordt het mooi…

Door een goede ondersteuning van de rug komt het bovenlichaam in balans bij het kijken naar een beeldscherm. Daarbij is een goede ondersteuning van het bekken heel belangrijk! Maar de kracht die de rugleuning op je rug uitoefent zorgt voor een probleem. Je schuift namelijk uit je stoel. Door de zitting van de stoel achterover te hellen helpt de zwaartekracht mee om goed in je stoel te blijven zitten. Dat voel je ook direct: ontspannen ondersteund noemen wij dat. Eigenlijk wist je dat vroeger op school al, als je weer eens op de twee achterpoten van je stoel zat te wippen. Of deed jij dat nooit?

Goed zitten als het moet
Door een goed ingestelde rugleuning en een zitting die iets achterover staat, is het lichaam helemaal in balans. Er is dan bijna geen statische spierspanning. Als je dan ook nog je armen goed op de armleuningen laat rusten zit je helemaal goed. Zeker als je de stoel in de beweegstand gebruikt. Op deze manier kan je langdurig beeldschermwerk best een tijdje volhouden. Op een gezonde en productieve manier. Daarom zijn we bij BMA stoelen gaan maken. En zo dragen wij elke dag voor heel veel mensen een steentje bij aan de gezondheid van onze klanten.

Ook eens proberen? Wij komen graag een proefstoel brengen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

17 dec. 2014
Eddy
Hoi Bas,
Goed beschreven hoe de Axia beeldschermstoel bijdraagt om haar gebruikers zichzelf "beter" te laten zitten. Het is tenslotte goed om je te realiseren dat het investeren in een stoel, alleen zinvol is wanneer die investering een bijdrage levert aan de gezondheid van zijn bezitters en dus ook aan de organisatie.
Bedankt.
Gr. Eddy