Make it Appen

Zo moeilijk kan dat niet zijn, een App maken.” “Heel duur is dat vast niet, zo’n App.” Geluiden die ik de laatste tijd vaak om me heen hoor. En, als ik eerlijk ben, gedachten die ook bij mij opkwamen aan het begin van dit project.

Bij BMA zijn we namelijk bezig met de ontwikkeling van een nieuw interactief concept; De Axia Smart Active bureaustoel met bijbehorende persoonlijke coachingsApp. Dit concept speelt in op de thematiek van langdurig (stil)zitten op kantoor, oftewel sedentair gedrag. Een actueel thema bij kantoormedewerkers met een zittend beroep. Naast een nieuwe ergonomische bureaustoel voorzien van innovatieve techniek, ontwikkelen we ook een App: ‘Goed zitten by BMA’. Deze App gaat de Axia Smart Active gebruiker straks helpen het zittende werk tijdig en voldoende te onderbreken.

Dat valt tegen

Er zijn veel stappenplannen te vinden op internet om een succesvolle App te maken. De ontwikkeling van zo’n App is echter toch aanzienlijk complexer dan wordt afgespiegeld. Zeker als je een interactieve App wilt maken. Een App die de interactie aangaat met een gebruiker enerzijds, en ons product anderzijds. Logischerwijs komen de gebruikelijke thema’s aan de orde; is het duidelijk in het gebruik? Kunnen we niet nog minder uitleggen en er toch voor zorgen dat de gebruiker snapt hoe het werkt? Ziet het er nu nog wel mooi uit?

Gamification of serious gaming

Gamification is kortweg het gebruik van spelprincipes, om de gebruiker te motiveren. Al in de vroege onderzoeksfase stuitten we op dit thema. Het sluit perfect aan bij datgene wat we in dit concept voor ogen hebben. Theoretisch gezien is gamification namelijk dé manier om bewustwording en gedragsverandering te creëren bij gebruikers. Bijvoorbeeld bij het zittend werken. Daar wilden we bij BMA Ergonomics dan ook graag gebruik van maken. Dit brengt wel direct een heel rijtje nieuwe vragen met zich mee: Hoe zorg ik dat het fun blijft? Hoe houd ik mijn gebruikers geboeid? Hoe zorg ik steeds voor nieuwe content? Het wordt er allemaal niet gemakkelijker op….

Jellybean of Lollipop?

Vervolgens moet het één en ander ook daadwerkelijk gemaakt worden. De lijstjes die je op internet vindt zeggen over het algemeen weinig over de techniek die achter dingen schuil kan gaan. Datgene dat op de achtergrond besloten en geprogrammeerd moet worden, vind je daarin niet terug. Terwijl dat toch behoorlijk veelomvattend en vooral ook belangrijk is.

Een App draait uiteindelijk toch op een SmartPhone. In elk geval bij ons. Welke besturingssystemen moeten dat dan zijn? En in het geval van Android; moet de App dan beschikbaar zijn vanaf Kitkat, Jellybean of Lollipop…? Die Bluetooth connectie, gaat die op basis van MAC Adres, of UID? Hebben we de beschikking over een API om de loggingdata weg te schrijven? Loggingfile; opslaan op de telefoon of in de stoel? Wanneer sturen we die Bit dan precies weg? Huh…sorry? Kun jij het nog volgen?

Bij de terminologie van programmeurs en elektronica specialisten ben ik in ieder geval snel de weg kwijt. Lastig, want er wordt op dat vlak veel besloten wat van invloed is op de uiteindelijke werking van je App. Belangrijk dus ervoor te zorgen dat je alles kunt blijven volgen.

Kennis van buiten

Gelukkig hebben we in dit project de mogelijkheid gebruik te maken van kennis van buitenaf. Ontwikkelpartners zogezegd. En is ons geval zijn het er wel drie: Triggerfish, SallandElectronics en AppBakkers/eSyst.

Al deze partijen maken het geheel voor ons makkelijker, overzichtelijker en meer behapbaar deze App te maken. De hoeveelheid ontwikkelpartners in dit project geeft de veelzijdigheid en complexiteit van dit project goed weer. Het is absoluut duidelijk geworden dat ‘zo moeilijk kan het niet zijn’ een schaamteloze onderschatting is van het werk dat in App-land wordt verzet.

Supermooie App

Uiteindelijk resulteert het één en ander gelukkig wel in de allereerste ‘connected chair’, en in een supermooie App. Een App ook die, vooral in combinatie met de Axia Smart Active, handig, nuttig maar ook leuk is! Het is gewoon fijn om gedurende je werkdag voldoende in beweging te blijven. Met name als je een kantoorbaan hebt. Dat moet je uiteindelijk altijd zelf doen, maar deze App gaat je daar wel bij helpen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.